Wednesday, September 15, 2010

Vorbeste-mi... am atatea sa iti spun

Parle-moi... j'ai de choses à te dire
Jacques Salomé

Jacques Salomé:
- psihosociolog,
formator,
scriitor si poet;
- si-a obtinut licenta
in psihiatrie sociala;

Cartea lui J.S. reprezinta o buna terapie a mintii si a sufletului. Inveti despre comunicarea in institutia numita "cuplu". Nu e nevoie sa mergi la psiholog daca citesti cartea aceasta. J.S. prezinta situatiile de comunicare si comportamentul cuplului atat de direct incat unele pasaje parca ar descrie viata ta de cuplu, intamplarile tale, experientele tale. Este o carte care iti trezeste intrebari si te face sa reflectezi asupra ideii de comunicare.

  • "E omenesc să te înșeli, dar când guma se tocește mai repede decât creionul, inseamnă că exagerăm." J. Jenkins
  • ”Când cuvintele se eliberează pentru a deveni discurs”
  • ”Te căsătorești cu persoana care apare atunci când vulnerabilitatea ta este maximă”. K. Berwick
  • ”Oare nu se spune , după un divorț sau după o perioadă de văduvie, ca și cum a trăi fără partener înseamnă de fapt a nu trăi?”
  • ”Această idealizare a vieții în doi va fi sursa unor decepții, deoarece realitatea vieții în comun nu e niciodată pe măsura visurilor care precedă sau urmează întâlnirii”.
Ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca am gasit in aceasta carte ideea de a face un contract intre parteneri si nu a decurge la casatorie lucru cu care sunt de acord.In S.U.A. se dezvolta practica unui contract de casatorie individual, negociat de cei doi. Iata un exempu de contract semnat in 1976 de doi tineri americani din statul Ohio. Cam ce scrie in contract:

1. Definiție. Pentru Paul și Mary căsătoria este un angajament afectiv, spiritual și social. Prin acest contract ei se angazează să trăiască împreună o perioadă de timp, să-și aprofundeze uniunea, să-și împărtășească iubirea și experiențele.
2. Durata contractului.Acest contract are o durata de cinci ani. [...]
3. Semnarea contractului. [...]
[...]
9. Nume. Fiind vorba de o relație între indivizi autonomi, Paul și Mary nu doresc să fie desemnați sub un nume comun, care să-l transforme pe unul în apendicele celuilalt. [...]
[...]
12. Prietenii. Fiecare își va păstra prietenii. Dacă Paul și Mary își vor face prieteni noi, se vor prezenta acestora ca două persoane între care există o simplă legătură de iubire. [...]
[...]
15. Terminologie. Părțile sunt de acord să nu folosească următoarele cuvinte în legătură cu uniunea lor: ”căsătorit cu”, ”soțul meu”, ”soția mea”, ”logodnica mea”, ”iubita mea”, sau orice alt termen ce ar implica o relație de dependeță.
[...]

Restul contractului este in carte. ;)

Lecturare placuta!

B.M.


No comments:

Post a Comment