Sunday, February 7, 2016

Realitatea trista privind idealurile tinerilor din ziua de astazi

M-am decis sa scriu astazi dupa mult timp in care am lasat deoparte discutiile despre tineri, educatie si viitor incercand intr-un fel sa inteleg in ce directie pornim noi ca generatie.

Relatarea de astazi porneste de la o poza realizata undeva in Barlad de cativa tineri de-ai locului si cativa din Orsova care au decis sa reprezinte interesele tinerilor intrand in politica. Fiind parte din generatia de acum si lucrand si in domeniul educatiei ma intreb cum oare reusesc acesti tineri sa imi reprezinte mie interesele? Au ei oare idee ce lipseste tinerilor de astazi? Si daca ei cred ca au, atunci au ei solutiile prin care sa creeze un cadru mult mai prielnic dezvoltarii tinerilor? Si chiar si asa, ei chiar cred ca partidul pe care il slujesc cu asa mare mandrie ii va sprijini, sau, in schimb,  le da falsa iluzie ca ii ajuta cand de fapt ii folosesc ca pe niste "soldatei" buni la lupta care daca se pierd in batalie nu vor reprezenta o mare pierdere pentru tara lor? Cred ca acesti tineri mai degraba servesc interesele partidului dar ei traiesc cu iluzia ca reprezinta de fapt interesele tinerilor de azi.



Mesajul din spatele tinerilor este sublim (tinerii nu apar in poza. Am lasat doar mesajul)... "Stanga in dreapta"....Mai bine zis..."cu stangul in dreptul"... E trist cand tinerii se lasa vrajiti de mirajul discursului la pupitru si intra in jocurile politicii. Pentru a schimba lumea si pentru a-ti lasa amprenta in viata asta pe care o traiesti, tanarul ar trebui sa stea departe de politica. Daca vrei sa produci schimbarea poti incepe prin a sta aproape de tineri impartasindu-le din cunostintele tale si ajutandu-i sa devina mai buni crezand in propriile forte si in ceea ce au de oferit societatii. Nu e nevoie sa stai mandru la un pupitru vorbind plebei despre cat de mult te intereseaza viitorul lor. Mai bine implica-te: fa voluntariat, mergi in scoli si stai de vorba cu tinerii, implica-te in proiecte de educare a generatiilor ce vin din urma. Un costum, un zambet si un discurs la un pupitru nu te fac nici mai inteligent si nici mai implicat.

Tinerii se lasa vrajiti de farmecul popularitatii. La facultatea de jurnalism in primul an ne invata profa de televiziune ca orice om doreste sa aiba in viata lui acele 5 minute de celebritate si pentru a le obtine este in stare de orice. E cu adevarat trist cand vezi tineri care intra in jocul politicienilor si se lasa vrajiti de frimiturile pe care le primesc. De ce ai fi mandru ca esti parte din gasca unor politicieni care tot ce fac pentru generatia ta este sa strice mai mult sistemul de invatamant; acel sistem de care tu ai nevoie sa fie performant pentru ca tu insuti sa devii performant.

As vrea sa intreb acesti tineri mandri de noul lor statut: cum veti ajuta voi noile generatii mai tarziu cand veti ajunge in functii de conducere in care va veti copia lucrarile de doctorat pentru a putea avansa rapid (stim cu totii ca timpul nu asteapta pe nimeni) sau cand voi insiva sunteti prinsi cu marsavii care nu sunt demne de un tanar care pretinde ca vrea sa aduca o schimbare in bine tarii in care traieste? Dragi tineri, lasati politica deoparte si ocupati-va de bacalaureatul vostru si apoi de admiterea la facultate. Invatati, deschideti o carte si ocupati-va timpul cu lucruri cu adevarat utile pentru dezvoltarea voastra. O vorba mare spunea " din pamant ne tragem, in pamant ne ducem. Ce lasam in urma e ceea ce conteaza". Lasati in urma ceva cu care va puteti mandri atat voi cat si cei ce vin din urma. Invatati, mergeti la scoala, studiati in plus si preocupati-va de dezvoltarea voastra.

Cea mai puternica arma a unui om o reprezinta cunostintele sale....nu apartenenta politica....

Va scriu cu drag, gandindu-ma ca poate nu e prea tarziu sa deschideti ochii si sa va canalizati energia catre carte, studiu si invatare....










No comments:

Post a Comment